Friday, December 7, 2012

Церква і парк Вознесіння Господнього / Old Ascension Church & Park


Попередня церква на цьому ж місці була дерев'яною і походила з 1602 року. Першим дослідником, котрий звернув увагу на цінність пам'ятки був австрійський археолог Адольф Вольфскрон, котрий опублікував 1858 року рисунок та план у віденському виданні у статті про дерев'яні церкви Моравії, Сілезії, Угорщини та Галичини. / The first church here was built in 1602 and it was wooden. Adolf Folfscron investigated it and in 1858 he published its plan in Wien magazin. Of course, it hasn't preserved until now. Although it was rebuilt and surrounded with the new stone walls.



Відомо про плани 1888 року про будівництво нового храму за проектом Василя Нагірного. З невідомих причин цього не відбулось. Новий проект виконано Владиславом Галицьким і реалізовано протягом 1897—1901 років. Стару церкву було зруйновано не відразу. Її поступово оббудовували новими стінами і розібрали після завершення будівництва. / Vasyl Nagirny shoud have rennovated it, but Vladyslav Galytsky suggested a new rennovation project in 1897.



Сама місцевість, що розкинулася між львівськими пагорбами – тим же Високим Замком, горою Лева, Кайзервальдом – та залізничними коліями зветься Старим Знесінням. За коліями розташовується вже Нове Знесіння. Етимологія топоніма Знесіння наймовірніше походить не від того, що тут щось позносили, як то може здатися на перший погляд, а від місцевої церкви Вознесіння. / The area itself is called Old Znesinnya (Ascension) because of teh name of teh church there.


Забудова вулиці – в основному міжвоєнний конструктивізм в перемішку з забудовою радянського та пострадянського періодів. / Buildings in this area were built in Soviet times.


В міжвоєнний період на Знесінні також розміщувалося Згромадження сестер Йосафаток (вул. Старознесенська, 58). В радянський період воно звісно ж було зліквідоване Тепер за цвинтарем на горбочку, при вул.Заклинських, 18, за проектом Олександра Яреми будується новий монастирський комплекс відродженого згромадження. / Josafat monastery is now being built according to Oleksandr Yarema's sproject.


Парк був створений для збереження та відновлення унікального природно-історичного комплексу гряди Знесіння і прилеглих територій давніх поселень Знесіння і Кривчиць, лісистого узгір’я Розточчя. / This is the place where Znesinnya, Kryvchitsi and Roztochia come together.



Близкість цього парку до центру міста, його рельєф створюють чудові можливості для відпочинку та активних занять спортом. / It's not far from the city center . So, it's an ideal place for having a rest and doing some sport.


Source: haidamac.org.ua

No comments:

Post a Comment