Wednesday, November 28, 2012

Цегельня Берла Нойвонера і Філіпа Вальдмана / Brick factory of B. Neuwohner & Filip Waldmann




Приємно, що з давніших часів початку ХХ ст., збереглася до наших днів виробнича будівля фабрики " B. Neuwohnera i Filipa Waldmanna". / Production building of the factory , which belonged to B. Neuwohner i Filipa Waldmann,  has preserved since XX centuury.
Фабрика займалася виготовленням цегли під клеймами "Waldman", "Neuwohner", "B.N.", та в радянський період "ЛЬВ-2". / The factory was producing bricks under the following labels: "Waldman", "Neuwohner", "B.N.", and "ЛЬВ-2" in Soviet times. 





Також в цій будівлі було виробництво кахелю до печей та камінів, котрі ще досі огрівають львівські домівки. Такий старовинний кахель, також є хорошим предметом для колекціонування у порівнянні з цеглою. / The factory was also producing stone tiles for stoves and fireplaces, which have been heating Lvivs' houses up to day. Such old stone tile is a good item for collecting it, comparing with bricks.

Якщо цеглу часто можна знайти на вулиці та в подвір'ях, то кахель, як не дивно - на смітниках. Тільки тепер, люди починають цінити красу неповторних старих печей та камінів, відповідно з'являється комерційний інтерес на розібрані печі й каміни. Кахель й справді неповторний, подібні зразки не часто попадаються. / If bricks can be easily found at the streets and in the city yards, stone tiles, although, can be found in the junkyards. Only now people start to really value the beauty of those oldstoves and fireplaces.




Ось такий має вигляд корпус фабрики / Production building:




Цікаво, в будівлі за радянських часів також виготовлялася цегла та кахель, правда останній вже значно гіршої якості. За часів незалежності, на території старої кахлярні утворилося ТзОВ "Окс", котре власне продовжує вікову традицію, виготовляє печі та каміни, з оглядкою на минулий стиль, але під сучасні вимоги. / The factory was also working in Soviet times. Nowadays the premises belong to "Oks" LTD (this company produces fireplaces and stoves).

Є фото з старої лінії виробництва кахелю (нової, звісно, з певних причин не покажемо).

Тут все починається з глини (на фото біла глина каолін). / Everything starts with clay.









Випал кахелю у печі/ Kilning:

Стара цегельня працює, дає працю людям та продукцію, і це найприємніше.

І ось кілька зразків сучасної продукції, для прикладу./ Modern production samples:
Ось їхній сайт/website (Oks Ltd).




Ресурс/Resource: explorer.lviv.ua (Roy)

No comments:

Post a Comment